Пояснение к апостольским и евангельским чтениям Воскресных и Праздничных дней
(Вевюрко Илья Сергеевич)
К литургии 6 апреля
АПОСТОЛ рядовой
Евр.9:11–14 (зач. 321 от полу́).
Христо́съ же прише́дъ Архiере́й гряду́щихъ бла́гъ, бо́лшею и соверше́ннѣйшею ски́нiею, нерукотворе́нною, си́рѣчь, не сея́ тва́ри, ни кро́вiю ко́злею ниже́ те́лчею, но Свое́ю Кро́вiю, вни́де еди́ною во свята́я, вѣ́чное искупле́нiе обрѣты́й. А́ще бо кро́вь ко́зляя и те́лчая и пе́пелъ ю́нчiй кропя́щiй оскверне́ныя освяща́етъ къ пло́тстѣй чистотѣ́: кольми́ па́че Кро́вь Христо́ва, И́же Ду́хомъ Святы́мъ Себе́ принесе́ непоро́чна Бо́гу, очи́ститъ со́вѣсть на́шу от ме́ртвыхъ дѣ́лъ, во е́же служи́ти на́мъ Бо́гу жи́ву и и́стинну?
«единою» — «единожды»
«обретый» — «обретший»
«кропящий» — которым кропят (пепел жертвенной телицы растворяли в воде для окропления осквернённых)
«плотстей» — плотской, телесной
«кольми паче» — «насколько больше»
АПОСТОЛ святительский
Евр.7:26–8:2 (зач. 318).
Тако́въ бо на́мъ подоба́ше Архiере́й: преподо́бенъ, незло́бивъ, безскве́рненъ, отлуче́нъ от грѣ́шникъ и вы́шше небе́съ бы́вый, И́же не и́мать по вся́ дни́ ну́жды, я́коже первосвяще́нницы, пре́жде о свои́хъ грѣсѣ́хъ же́ртвы приноси́ти, пото́мъ же о людски́хъ: сiе́ бо сотвори́ еди́ною, Себе́ прине́съ. Зако́нъ бо человѣ́ки поставля́етъ первосвяще́нники, иму́щыя не́мощь: сло́во же кля́твенное, е́же по зако́нѣ, Сы́на во вѣ́ки соверше́нна. Глава́ же о глаго́лемыхъ: такова́ и́мамы Первосвяще́нника, И́же сѣ́де о десну́ю престо́ла вели́чествiя на небесѣ́хъ, святы́мъ служи́тель и ски́нiи и́стиннѣй, ю́же водрузи́ Госпо́дь, а не человѣ́къ.
Это зачало недавно уже читалось и разъяснялось. Читается оно снова, как и святительское Евангелие, в связи с тем, что в настоящее воскресение празднуется столетие святителя Тихона, патриарха Московского.
ЕВАНГЕЛИЕ рядовое
Мк.10:32–45 (зач. 47).
Бя́ху же на пути́, восходя́ще во Иерусали́мъ: и бѣ́ варя́я и́хъ Иису́съ, и ужаса́хуся, и вслѣ́дъ иду́ще, боя́хуся. И пое́мь па́ки обана́десять, нача́тъ и́мъ глаго́лати, я́же хотя́ху Ему́ бы́ти: я́ко, се́, восхо́димъ во Иерусали́мъ, и Сы́нъ Человѣ́ческiй пре́данъ бу́детъ архiере́омъ и кни́жникомъ, и осу́дятъ Его́ на сме́рть, и предадя́тъ Его́ язы́комъ: и поруга́ются Ему́, и уя́звятъ Его́, и оплю́ютъ Его́, и убiю́тъ Его́: и въ тре́тiй де́нь воскре́снетъ. И предъ Него́ прiидо́ста Иа́ковъ и Иоа́ннъ, сы́на Зеведе́ева, глаго́люща: Учи́телю, хо́щева, да, е́же а́ще про́сива, сотвори́ши на́ма. О́нъ же рече́ и́ма: что́ хо́щета, да сотворю́ ва́ма? О́на же рѣ́ста Ему́: да́ждь на́мъ, да еди́нъ о десну́ю Тебе́ и еди́нъ о шу́юю Тебе́ ся́дева во сла́вѣ Твое́й. Иису́съ же рече́ и́ма: не вѣ́ста, чесо́ про́сита: мо́жета ли пи́ти ча́шу, ю́же А́зъ пiю́, и креще́нiемъ, и́мже А́зъ креща́юся, крести́тися? О́на же рѣ́ста Ему́: мо́жева. Иису́съ же рече́ и́ма: ча́шу у́бо, ю́же А́зъ пiю́, испiе́та, и креще́нiемъ, и́мже А́зъ креща́юся, крести́тася: а е́же сѣ́сти о десну́ю Мене́ и о шу́юю, нѣ́сть Мнѣ́ да́ти, но и́мже угото́вано е́сть. И слы́шавше де́сять, нача́ша негодова́ти о Иа́ковѣ и Иоа́ннѣ. Иису́съ же призва́въ и́хъ, глаго́ла и́мъ: вѣ́сте, я́ко мня́щiися владѣ́ти язы́ки, соодолѣва́ютъ и́мъ, и вели́цыи и́хъ облада́ютъ и́ми: не та́ко же бу́детъ въ ва́съ: но и́же а́ще хо́щетъ въ ва́съ вя́щшiй бы́ти, да бу́детъ ва́мъ слуга́: и и́же а́ще хо́щетъ въ ва́съ бы́ти ста́рѣй, да бу́детъ всѣ́мъ ра́бъ: и́бо Сы́нъ Человѣ́чь не прiи́де, да послу́жатъ Ему́, но да послу́житъ и да́стъ ду́шу Свою́ избавле́нiе за мно́ги.
«варяя» — «предваряя», встречая
«поемь» — взяв с Собой, отведя в сторону
«яже хотяху Ему быти» — о том, что должно было в будущем случиться с Ним
«хощева… просива… нама» — здесь и далее формы двойственного числа («хотим», «просим», «нам»)
«несть Мне дати» — не Мне дано давать
«соодолевают» — насильствуют, господствуют
«вящший» — «вящий», больший
«старей» — «старший», главный
ЕВАНГЕЛИЕ святительское
Ин.10:9–16 (зач. 36).
А́зъ е́смь две́рь: Мно́ю а́ще кто́ вни́детъ, спасе́тся: и вни́детъ и изы́детъ, и па́жить обря́щетъ. Та́ть не прихо́дитъ, ра́звѣ да укра́детъ и убiе́тъ и погуби́тъ: А́зъ прiидо́хъ, да живо́тъ и́мутъ и ли́шше и́мутъ. А́зъ е́смь па́стырь до́брый: па́стырь до́брый ду́шу свою́ полага́етъ за о́вцы: а нае́мникъ, и́же нѣ́сть па́стырь, ему́же не су́ть о́вцы своя́, ви́дитъ во́лка гряду́ща, и оставля́етъ о́вцы, и бѣ́гаетъ: и во́лкъ расхи́титъ и́хъ, и распу́дитъ о́вцы: а нае́мникъ бѣжи́тъ, я́ко нае́мникъ е́сть, и неради́тъ о овца́хъ. А́зъ е́смь па́стырь до́брый: и зна́ю Моя́, и зна́ютъ Мя́ Моя́: я́коже зна́етъ Мя́ Оте́цъ, и А́зъ зна́ю Отца́: и ду́шу Мою́ полага́ю за о́вцы. И и́ны о́вцы и́мамъ, я́же не су́ть от двора́ сего́: и ты́я Ми́ подоба́етъ привести́, и гла́съ Мо́й услы́шатъ: и бу́детъ еди́но ста́до и еди́нъ Па́стырь.
И это Евангелие тоже недавно читалось и пояснялось у нас.
К литургии 7 апреля
Паремии Благовещения
АПОСТОЛ Благовещения
Евр.2:11-18 (зач. 306).
И святя́й бо и освяща́емiи, от Еди́наго вси́: ея́же ра́ди вины́ не стыди́тся бра́тiю нарица́ти и́хъ, глаго́ля: возвѣщу́ и́мя Твое́ бра́тiи Мое́й, посредѣ́ це́ркве воспою́ Тя. И па́ки: А́зъ бу́ду надѣ́яся На́нь. И па́ки: се́, А́зъ и дѣ́ти, я́же Ми́ да́лъ е́сть Бо́гъ. Поне́же у́бо дѣ́ти приобщи́шася пло́ти и кро́ви, и То́й прiи́скреннѣ приобщи́ся тѣ́хже, да сме́ртiю упраздни́тъ иму́щаго держа́ву сме́рти, си́рѣчь дiа́вола, и изба́витъ си́хъ, ели́цы стра́хомъ сме́рти чрезъ все́ житiе́ пови́нни бѣ́ша рабо́тѣ. Не от А́нгелъ бо когда́ прiе́млетъ, но от сѣ́мене Авраа́мова прiе́млетъ: отню́дуже до́лженъ бѣ́ по всему́ подо́битися бра́тiи, да ми́лостивъ бу́детъ и вѣ́ренъ первосвяще́нникъ въ тѣ́хъ, я́же къ Бо́гу, во е́же очи́стити грѣхи́ людскі́я. Въ не́мже бо пострада́, Са́мъ искуше́нъ бы́въ, мо́жетъ и искуша́емымъ помощи́.
«святяй» — «освящающий»
«еяже ради вины» — по этой причине
«понеже» — так как; поскольку
«приискренне» — подлинно, теснейшим образом
«елицы» — «которые»
«отнюдуже» — в связи с чем; почему
Это зачало читается на Благовещение потому, что в нём излагаются основы богословия Воплощения. Апостол цитирует пророков: Псалтирь 21:23; 2 кн. Царств 22:3; Исаия 8:17-18.
Толкование преп. Ефрема Сирина: «Ибо Тот, Кто освящал их и кои освящались Им, от одной были природы, — по каковой причине не стыдится братьями их называть, ибо истинно родным им соделался по плоти, которую восприял от них».
Толкование преп. Икумения Триккского: «Говоря ‘не стыдится’, показал различие. Ибо не по природе брат, хотя и истинный человек, но по человеколюбию, так как Он и истинный Бог… на Котораго, написано, должно надеяться. – ‘Се Аз, и дети’. Отцом нашим сделал Христа. – ‘Дал’ – через воплощение… ‘Понеже убо’, говорит, ‘дети’, то есть люди, ‘приобщишася плоти и крови; приискренне’, то есть одинаково, истинно, не призрачно, как утверждают некоторые еретики, и Сам плоти и крови причастником сделался, чтобы и в этом показать, какую имеет любовь к детям… Мы, которые считаемся в числе чад Божиих, приобщились крови и плоти, в смертных и земных телах. Сего ради Единородное Слово Божие, будучи Жизнию по природе, приобщилось так же, и не иным каким образом, а так же, как и мы… Затем высказывает причину вочеловечения. Чтобы, говорит, упразднен был имущий державу смерти – дьявол; упразднен же смертию… Каким образом властвовал он над смертию? Имея власть над грехом, от котораго смерть, и над смертию имел власть, ибо держава смерти – грех… Ибо если бы грех не преодолел человека, не вышла бы смерть в мир… Люди боялись смерти, как повинные этой работе. Работа же смерти – быть подвержену и покоряться греху. Ибо держава и жало смерти – грех. Итак, когда Христос упразднил имущаго державу смерти, сиречь дьявола, изобретателя и виновника греха, слабым естественно сделался грех, мы естественно освобождены от работы, вследствие победы Его естественно сделались свободными от страха смерти. И это ясно можно видеть на самых даже делах. Ибо раньше как величайшаго и непобедимаго зла боялись мы смерти и отвращались от нея, теперь же с радостию стремимся к ней, как перемене и исходу к лучшему; ныне, когда она происходит за Христа и Его Законы от гонителей. Не ясно ли разве, что Спаситель освободил нас от страха смерти и от проистекавшей отсюда работы?»
ЕВАНГЕЛИЕ Благовещения
Лк.1:24-38 (зач. 3).
По си́хъ же дне́хъ зача́тъ Елисаве́тъ жена́ его́, и тая́шеся мѣ́сяцъ пя́ть, глаго́лющи: я́ко та́ко мнѣ́ сотвори́ Госпо́дь во дни́, въ ня́же призрѣ́ отъя́ти поноше́нiе мое́ въ человѣ́цѣхъ. Въ мѣ́сяцъ же шесты́й по́сланъ бы́сть А́нгелъ Гаврiи́лъ от Бо́га во гра́дъ Галиле́йскiй, ему́же и́мя Назаре́тъ, къ Дѣ́вѣ обруче́ннѣй му́жеви, ему́же и́мя Ио́сифъ, от до́му Дави́дова: и и́мя Дѣ́вѣ Марiа́мь. И вше́дъ къ Не́й А́нгелъ рече́: ра́дуйся, Благода́тная: Госпо́дь съ Тобо́ю: благослове́на Ты́ въ жена́хъ. Она́ же ви́дѣвши смути́ся о словеси́ его́ и помышля́ше, каково́ бу́детъ цѣлова́нiе сiе́. И рече́ А́нгелъ Е́й: не бо́йся, Марiа́мь: обрѣла́ бо еси́ благода́ть у Бо́га. И се́ зачне́ши во чре́вѣ, и роди́ши Сы́на, и нарече́ши и́мя Ему́ Иису́съ. Се́й бу́детъ ве́лiй, и Сы́нъ Вы́шняго нарече́тся: и да́стъ Ему́ Госпо́дь Бо́гъ престо́лъ Дави́да отца́ Его́: и воцари́тся въ дому́ Иа́ковли во вѣ́ки, и Ца́рствiю Его́ не бу́детъ конца́. Рече́ же Марiа́мь ко А́нгелу: ка́ко бу́детъ сiе́, идѣ́же му́жа не зна́ю? И отвѣща́въ А́нгелъ рече́ Е́й: Ду́хъ Святы́й на́йдетъ на Тя́, и си́ла Вы́шняго осѣни́тъ Тя́: тѣ́мже и ражда́емое Свято нарече́тся Сы́нъ Бо́жiй: и се́, Елисаве́тъ ю́жика Твоя́, и та́ зача́тъ сы́на въ ста́рости свое́й: и се́й мѣ́сяцъ шесты́й е́сть е́й нарица́емѣй непло́ды: я́ко не изнемо́жетъ у Бо́га вся́къ глаго́лъ. Рече́ же Марiа́мь: се́ Раба́ Госпо́дня: бу́ди Мнѣ́ по глаго́лу твоему́. И отъи́де от Нея́ А́нгелъ.
«призре» — обратил внимание, снизошел
«целование» — приветствие
«велий» — «великий»
«идеже» — тогда как
«южика» — «родственница» (от «юзы» — «узы», т.е. узы родства)
апрель 2025
Суббота 29 марта 8.30 Литургия св. Иоанна Златоуста. Поминовение усопших. Панихида. 17.00 Всенощное бдение. Исповедь. |
Мч. Савина (287). Мч. Папы (305-311). Свт. Серапиона, архиеп. Новгородского (1516). Ап. Аристовула, еп. Вританийского (Британского) (I). Сщмч. Трофима и Фала, пресвитеров Лаодикийских (ок. 300). |
Воскресение 30 марта 8.00 Исповедь. 8.30 Литургия св. Василия Великого. |
Неделя 4-я Великого поста. Прп. Иоанна Лествичника. Прп. Алексия, человека Божия (411). Прп. Макария, игумена Калязинского, чудотворца (1483). Прп. Парфения Киевского (1855). Мч. Марина. Свт. Патрикия, просветителя Ирландии (после 460). Сщмч. Александра Поливанова пресвитера (1919); сщмч. Виктора Киранова пресвитера (1942). |
Среда 2 апреля 17.00 Утреня с чтением Великого покаянного канона прп. Андрея Критского «стояние Марии Египетской». Исповедь. |
|
Четверг 3 апреля 8.00 Литургия Преждеосвященных Даров. |
Четверток Великого канона. Прп. Иакова исп., еп. (VIII-IX). Прп. Серафима Вырицкого (1949). Свт. Кирилла, еп. Катанского (I-II). Свт. Фомы, патриарха Константинопольского (610). Сщмч. Владимира Введенского пресвитера (1931). |
Пятница 4 апреля 17.00 Утреня с чтением Акафиста Пресвятой Богородицы. Исповедь.
|
|
Суббота 5 апреля 8.30 Литургия св. Иоанна Златоуста. 17.00 Всенощное бдение. Исповедь. |
Похвала Пресвятой Богородицы (Суббота Акафиста). Прмч. Никона еп. и 199-ти учеников его (251).
|
Воскресение 6 апреля 8.00 Исповедь. 8.30 Литургия св. Василия Великого. 17.00 Всенощное бдение. Исповедь.
|
Неделя 5-я Великого поста. Предпразднство Благовещения Пресвятой Богородицы. Прп. Марии Египетской. Прп. Захарии монаха. Свт. Артемия (Артемона), еп. Солунского (Селевкийского) (I-II). Преставление свт. Тихона, патриарха Московского и всея Руси (1925). Иконы Божией Матери, именуемой «Тучная гора». |
Понедельник 7 апреля 8.00 Литургия свт. Иоанна Златоустого. |
Благовещение Пресвятой Богородицы. Прп. Саввы Нового (1948). Иконы Благовещения Божией Матери (XVI). На трапезе разрешается рыба. |
Вторник
8 апреля 17.00 Утреня. Исповедь. |
|
Среда 9 апреля 8.00 Литургия Преждеосвященных Даров. |
Мц. Матроны Солунской (III-IV). Мчч. Мануила и Феодосия (304). Прп. Иоанна прозорливого, Египетского (ок. 395). |
Пятница
11 апреля 17.00 Утреня. Исповедь. |
|
Суббота 12 апреля 8.30 Литургия св. Иоанна Златоуста. 17.00 Всенощное бдение. Исповедь. |
Лазарева суббота. Воскрешение прав. Лазаря. Прп. Иоанна Лествичника (649). Свт. Софрония, еп. Иркутского (1771). Прор. Иоада (X в.до Р. Х.). Апп. Сосфена, Аполлоса, Кифы, кесаря Епафродита (I). Св. Еввулы, матери вмч. Пантелеимона (ок. 303). Проп. Иоанна безмолвника (VI). Прп. Зосимы, еп. Сиракузского (ок. 662). На трапезе разрешается вкушение рыбной икры. |
Воскресение 13 апреля 8.00 Исповедь. 8.30 Литургия св. Иоанна Златоуста |
Неделя 6-я Великого поста (цветоносная). Вход Господень в Иерусалим. Вербное воскресенье.
На трапезе разрешается рыба. |
Вторник 15 апреля 17.00 Утреня. Исповедь. |
Великий Вторник. |
Среда 16 апреля 8.00 Часы. Литургия Преждеосвященных Даров. 17.00 Утреня. Исповедь |
Великая Среда. Прп. Никиты исп., игумена обители Медикийской (824). Мц. Феодосии девы (307-308). Прп. Иллирика. Мчч Елпидифора, Дия, Вифония и Галика. Иконы Божией Матери «Неувядаемый Цвет». |
Четверг 17 апреля 8.00 Литургия свт. Василия Великого. 18.00 Утреня (чтение 12-ти Евангелий Святых Страстей Господа нашего Иисуса Христа). |
Великий Четверток. Воспоминание Тайной Вечери.
Прп. Иосифа песнописца (883). Прп. Георгия, иже в Малеи (IX). Иконы Божией Матери «Герондисса».
|
Пятница
18 апреля 7.00 Последование часов Великого Пятка с изобразительными. 14.00 Вечерня (с выносом Святой Плащаницы). Малое повечерие. 17.00 Утреня (с чином погребения). Исповедь. |
Великий Пяток. Воспоминание Святых спасительных Страстей Господа нашего Иисуса Христа. Мчч. Агафопода диакона, Феодула чтеца и иже с ними (ок. 303). Перенесение мощей свт. Иова, патриарха Московского и всея Руси (1652). Строгий пост.
|
Суббота 19 апреля 8.30 Литургия свт. Василия Великого 22.00 Исповедь. 23.30 Полунощница.
|
Великая Суббота. Свт Евтихия, архиеп. Константинопольского (582). Равноап. Мефодия, архиеп. Моравского (885). Прп. Платониды Сирской (308). Мчч. 120-ти Персидских (344-347). Мчч. Иеремия и Архилия иерея (III).
По окончании Литургии до 14.00 ч. освящение куличей.
|
Воскресение 20 апреля 00.00 Пасхальная утреня. Литургия св. Иоанна Златоуста. 18.00 Вечерня. |
Светлое Христово Воскресение. ПАСХА |
Понедельник 21 апреля 17.00 Вечерня. Утреня. Исповедь. |
Понедельник Светлой седмицы. |
Вторник 22 апреля 8.30 Литургия. |
Вторник Светлой седмицы. Иверской иконы Божией Матери. Мч. Евпсихия (362). Шуйской иконы Божией Матери. |
Четверг 24 апреля 17.00 Вечерня. Утреня. Исповедь. |
Четверг Светлой седмицы.
|
Пятница
25 апреля 8.30 Литургия. Молебен водосвятный. 17.00 Утреня. Исповедь. |
Пятница Светлой седмицы. Последование в честь Пресвятой Богородицы ради Ее «Живоносного Источника». Иконы Божией Матери «Живоносный Источник».
Муромской (XII) и Белыничской (XIII) икон Божией Матери. |
Суббота 26 апреля 8.30 Литургия 17.00 Всенощное бдение. Исповедь. |
Суббота Светлой седмицы. Сщмч. Артемона, пресвитера Лаодикийского (303). Мч. Крискента, из Мир Ликийских. Мч. Фомаиды Египетской (476). Прмц. Марфы Тестовой (1941).
|
Воскресение 27 апреля 8.00 Исповедь. 8.30 Литургия |
Антипасха. Неделя 2-я по Пасхе, апостола Фомы. Свт. Мартина исп., папы Римского (655). Виленской и Виленской-Остробрамской икон Божией Матери.
|
Понедельник 28 апреля 17.00 Утреня. Панихида. Исповедь. |
|
Вторник 29 апреля 8.30 Литургия. Панихида |
Радоница. Поминовение усопших. Ильинско-Черниговской (1658) и Тамбовской (1692) икон Божией Матери. |